Kremowa zupa z kalafiora i papryki

  • wyświetlono: 675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zupa w dwóch, znakomicie komponujących się sobą smakach podana z warkoczami z ciasta francuskiego z mięsem.

Koper

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
350g mielonego mięsa z udźca indyka
4 duże, świeże czerwone papryki
1 nieduży kalafior

Składnik podstawowy dodatkowy:
1 rolka gotowego ciasta francuskiego (ok 270g)

Składniki robocze:
sól
pieprz
2 kostki rosołowe
woda
1 łyżka mleka
curry
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kremowa zupa z kalafiora i papryki

  • 1. Paprykę myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (kładziemy skórką do góry). Przykrywamy folią aluminiową.
    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 25 minut.
    Upieczoną paprykę studzimy (dalej pod folią) , następnie ściągamy skórkę (powinna bardzo łatwo zejść). Obraną paprykę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok 0,5-0,75 l wody), dorzucamy jedną kostkę rosołową i gotujemy na średnim ogniu przez ok 15 minut. Następnie zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku (zupa powinna być dość pikantna).
  • 2. Umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby kalafior był przykryty (ok 0,5-0,75 l wody), dorzucamy kostkę rosołową i dolewamy łyżkę mleka. Całość gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry (curry powinno być dość mocno wyczuwalne).
  • 3. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dość sporą ilością słodkiej papryki w proszku. Dodajemy też 2 łyżki chłodnej wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy, ciągle mieszając (żeby nie porobiły się grudki z mięsa), do momentu aż mięso nie będzie już surowe, ale nie może być zbyt mocno przypieczone.

    Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty (ja zrobiłam ich 10). Każdy z prostokątów nacinamy tak, żeby powstały 3 paski złączone ze sobą u góry.
    Na środkowy pasek nakładamy podsmażone mielone mięso. Zawijamy górne rogi ciasta, tak, żeby ciasto połączyło się ze sobą, dokładnie sklejamy.
    Dwa boczne paski przekładamy pod spodem środkowego, a następnie splatamy od góry i znowu pod spód, a następnie dokładnie sklejamy dolne końce wszystkich trzech pasków.
    Tak powstałe warkocze z ciasta nadziane mięsem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut (warkocze powinny zarumienić się).
  • 4. Obie kremowe zupy podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż obie będą miały mniej więcej taką samą konsystencję. Przelewamy je do dwóch naczyń (np dzbanków, lub kubków, czy rondelków "z dzióbkiem").
    Zupy nalewamy do talerza (jednocześnie z obu naczyń). Obie zupy nie powinny wtedy zmieszać się ze sobą. Podajemy z ciepłymi warkoczami z ciasta francuskiego i mięsa z indyka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneciasto francuskiepaprykakalafiorzupakonkurs_kreatywny7

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa krem z zielonych szparagów i kalafiora

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa krem z zielonych szparagów i kalafiora

Zapraszam na smaczną zupę krem.Przygotowana...

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Dodane przez: aga3103

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Rozpoczął się już sezon na paprykę...

Zupa krem z dyni, marchewki i papryki

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Zupa krem z dyni, marchewki i papryki

Lekko rozgrzewający krem z dyni,...

Kremowa zupa kalafiorowa z imbirem i koperkiem

Dodane przez: beciiaaa

Kremowa zupa kalafiorowa z imbirem i koperkiem

Gęsta, rozgrzewająca zupa, w sam...

Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką

Dodane przez: beciiaaa

Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami...

Pyszny gęsty, sycący i aromatyczny...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.