Kremowa zupa z kalafiora i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (kładziemy skórką do góry). Przykrywamy folią aluminiową.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 25 minut.
Upieczoną paprykę studzimy (dalej pod folią) , następnie ściągamy skórkę (powinna bardzo łatwo zejść). Obraną paprykę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok 0,5-0,75 l wody), dorzucamy jedną kostkę rosołową i gotujemy na średnim ogniu przez ok 15 minut. Następnie zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku (zupa powinna być dość pikantna).
2.Umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby kalafior był przykryty (ok 0,5-0,75 l wody), dorzucamy kostkę rosołową i dolewamy łyżkę mleka. Całość gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry (curry powinno być dość mocno wyczuwalne).
3.Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dość sporą ilością słodkiej papryki w proszku. Dodajemy też 2 łyżki chłodnej wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy, ciągle mieszając (żeby nie porobiły się grudki z mięsa), do momentu aż mięso nie będzie już surowe, ale nie może być zbyt mocno przypieczone.
Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty (ja zrobiłam ich 10). Każdy z prostokątów nacinamy tak, żeby powstały 3 paski złączone ze sobą u góry.
Na środkowy pasek nakładamy podsmażone mielone mięso. Zawijamy górne rogi ciasta, tak, żeby ciasto połączyło się ze sobą, dokładnie sklejamy.
Dwa boczne paski przekładamy pod spodem środkowego, a następnie splatamy od góry i znowu pod spód, a następnie dokładnie sklejamy dolne końce wszystkich trzech pasków.
Tak powstałe warkocze z ciasta nadziane mięsem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut (warkocze powinny zarumienić się).
4.Obie kremowe zupy podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż obie będą miały mniej więcej taką samą konsystencję. Przelewamy je do dwóch naczyń (np dzbanków, lub kubków, czy rondelków "z dzióbkiem").
Zupy nalewamy do talerza (jednocześnie z obu naczyń). Obie zupy nie powinny wtedy zmieszać się ze sobą. Podajemy z ciepłymi warkoczami z ciasta francuskiego i mięsa z indyka.
Komentarze