Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi.Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 młoda dość spora cukinia
    1 młoda marchewka
    ½ pora
    ½ cebuli
    3 młode ziemniaki
    2 łyżki klarowanego masła
    1 łyżka oleju
    Bulion warzywny lub rosół
    10 dag serka topionego śmietankowego
    100 ml wytrawnego białego wina
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    Płatki migdałowe
    Natka pietruszki do posypania
    Grzanki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję w kostkę.
    W garnku rozpuszczam klarowane masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 2. Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia.
    Zupę miksuję blenderem na krem.

    Płatki migdałowe, prażę na suchej patelni na złocisto, posypuję zupę na talerzach dekoruję posiekaną natką. Podaję z grzankami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować