Kremowa zupa z cukinii z bazylią i serkiem topionym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na cukinię trwa, a więc na naszym stole pojawiła się zupa z cukinii. Dzięki serkom topionym ma aksamitną i kremową konsystencję, a dzięki świeżej bazylii wspaniały aromat.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 800 g cukinii
    2) 2 ząbki czosnku
    3) 200 g sera feta
    4) 600 ml bulionu warzywnego
    5) 1 cebula
    6) 4 serki topione śmietankowe (4x100g)
    7) 10 g masła
    8) 6-7 gałązek świeżej bazylii
    9) sól, pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Kremowa zupa z cukinii z bazylią i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i fetę kroimy w kostkę, listki bazylii siekamy (kilka pozostawiamy do dekoracji)
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka z grubym dnem i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażamy około 2-3 minut, a następnie zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu i gotujemy 15 minut. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane listki bazylii, serki topione oraz masło. Ewentualnie zupę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  • 3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną zupę nakładamy do miseczek. Do każdej porcji wkładamy kilka kostek sera feta i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Porady

Do zupy można dodać również prażone pestki dyni i grzanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować