Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem.

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Stawiam na prostotę, by wydobyć ze szczawiu to, co siedzi w nim najlepszego. Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa.

  • 40 min

Składniki:

  • duży pęczek szczawiu
    3 średnie ziemniaki
    10cm pora
    ok 1,5l bulionu warzywnego lub mięsnego
    1-2 łyżki listków lubczyku
    1-2 łyżki natki pietruszki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 jajko
    śmietana
    sól/pieprz do smaku
    2 łyżki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, pora oczyszczam, siekam i wrzucam do wrzącego bulionu. Gotuję do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • 2. Szczaw dokładnie myję, usuwam gałązki, a następnie drobno siekam. Podobnie postępuję z natkami. Dodaję do miękkich już ziemniaków. Doprowadzam do wrzenia, a po 5 minutach zestawiam z ognia i pod przykryciem zostawiam na 15 minut. Usuwam z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Następnie wszystko miksuję na gładki krem.
    Ponownie doprowadzam do wrzenia, by składniki połączyły się po miksowaniu.
  • 3. Jajko roztrzepuję ze śmietaną i odrobiną soli w kubeczku. Do gorącej zupy wlewam energicznie roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Zagotowuję mieszając, by jajko ścinając się nie utworzyło większych „strzępków”.
  • 4. Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności dodaję jeszcze śmietany.
    Podaję na ciepło z wiórkami parmezanu, posypane natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować