Kremowa zupa kurkowa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować.

Składniki:

  • 3 litry rosołu drobiowego
    200 gram kurek
    1 cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    5 ziemniaków
    150 ml. śmietany 30%
    Sól, pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować