Aksamitna zupa kalafiorowa z serem cheddar

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do wykonania tej zupy potrzeba tak na prawdę kilku podstawowych składników: kalafiora, mleka i sera cheddar. Tajemne składniki to sól selerowa, kwiat muszkatu oraz mąka typ 00 i masło. To wystarczy by zrobić tę pyszną zupę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior
    2 litry mleka
    200 g sera cheddar
    łyżeczka zmielonego kwiatu muszkatu lub starta gałka muszkatołowa
    łyżka soli selerowej
    opcjonalnie świeża papryczka chili jeśli lubicie pikantne smaki
    łyżka masła
    łyżka mąki

    przybranie:
    rukola
    starty cheddar
    ugotowane różyczki kalafiora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aksamitna zupa kalafiorowa z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki, zalewamy 1,5 litra mleka, wsypujemy sól selerową i jeśli lubicie pikantne smaki to dodajecie pokrojone w cienkie plasterki chili. Gotujemy na wolnym ogniu.

    W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Rondelek zestawiamy z ognia, dolewamy 500 ml mleka, mieszamy, aż zasmażka połączy się z mlekiem. Wlewamy do kalafiora i teraz zupę cały czas mieszamy.

    Do zupy wsypujemy kwiat muszkatu i starty ser mieszamy, aż zupa zgęstnieje i się zagotuje - około 10 minut.

    Zupę próbujemy do smaku i doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.

    Zupę podajemy przybraną rukolą, startym serem i różyczkami kalafiora.

Porady

sól selerowa> https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-selerowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować