Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

4.83 (12 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Ta pyszna zupa o pięknym pomarańczowym kolorze jest idealna zarówno na chłodne jesienno-zimowe jak i ciepłe dni. Pyszny krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, curry, kurkumy i imbiru doskonale nas rozgrzeje. Taka zupa jest idealna zarówno na obiad jak i podwieczorek, czy kolację.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • ok. 600-700ml bulionu warzywnego (lub drobiowego),
    • ok. 300g dyni ( po oczyszczeniu) ,
    • 1 mała cebula,
    • mała marchewka,
    • oliwa z oliwek
    • po ½ łyżeczki curry, kurkumy
    • na czubku łyżeczki imbiru
    • sól, świeżo mielony pieprz,
    • ok. 50-100 ml mleka kokosowego (według upodobań),
Wystaw ocenę:

4.83 (12 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z dyni

Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie oraz marchewkę kroimy w kostkę.
    Cebule drobno kroimy i szklimy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy curry, kurkumę i imbir podsmażamy. Następnie dodajemy dynie i marchewkę i zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości około 20-30 minut. Przed podaniem do zupy dodajemy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku. Zupę możemy posypać pestkami dyni i płatkami chili. Smacznego!

Porady

Ilość bulionu zależy od tego czy chcemy mieć rzadszą czy gęstszą zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

To może cię zainteresować