Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

4.49 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli chodzi o zupy krem, dyniowa to moja ulubiona. Powstaje błyskawicznie, a do tego rewelacyjnie smakuje i wygląda. Gorąco polecam.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 cała dynia (około 1,2 kg, waga po obraniu),
    • 1 duża cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 400 ml mleka kokosowego,
    • Olej,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Papryka ostra do smaku,
    Dodatkowo:
    • Czarnuszka, parmezan, natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Między czasie dynię kroimy w kostkę około 1 cm. Pokrojoną dodajemy do cebuli. Całość zalewamy wodą, tak by przykrywała ona tylko dynię. Dynię gotujemy do miękkości.
  • miksowanie 2. Ugotowaną miksujemy.
  • dodanie mleczka 3. Zmiksowaną ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
    Gotową zupę porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy ją startym parmezanem, czarnuszką oraz dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować