Krem ze szparagów z grzankami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sezon na szparagi jeszcze trwa, warto więc przygotować tą szybką, aromatyczną zupę, która z grzankami tworzy smaczny, pożywny duet - polecam :)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów

    1 spory ziemniak

    2 łyżki masła

    1-2 ząbki czosnku

    500 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego

    2-3 łyżki śmietany kremówki

    4 kromki pieczywa np. bagietki

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Krem ze szparagów z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka obieramy kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Szparagi kroimy na kawałki (łebki odkładamy na bok).

    W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek – smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojonego ziemniaka i szparagi – smażymy 3-4 minuty. Następnie zalewamy warzywa bulionem, przykrywamy garnek i gotujemy wszystko 15-20 minut lub do momentu kiedy szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zupę wyłączamy i lekko studzimy. Przestudzoną zupę blendujemy, następnie ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na patelnie rozpuszczamy masło i smażymy na nim przez 2-3 minuty odłożone wcześniej główki szparagów – przekładamy je na talerzyk. Na patelnie kładziemy kromki pieczywa i opiekamy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

    Zupę nalewamy do miseczek na każdą wylewamy łyżkę śmietany (można zrobić dekoracyjne kleksy). Na podsmażone pieczywo kładziemy usmażone główki szparagów, układamy na zupie i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Szparagi Zielone szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować