Krem ze szparagów z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka obieramy kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Szparagi kroimy na kawałki (łebki odkładamy na bok).
W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek – smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojonego ziemniaka i szparagi – smażymy 3-4 minuty. Następnie zalewamy warzywa bulionem, przykrywamy garnek i gotujemy wszystko 15-20 minut lub do momentu kiedy szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zupę wyłączamy i lekko studzimy. Przestudzoną zupę blendujemy, następnie ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelnie rozpuszczamy masło i smażymy na nim przez 2-3 minuty odłożone wcześniej główki szparagów – przekładamy je na talerzyk. Na patelnie kładziemy kromki pieczywa i opiekamy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Zupę nalewamy do miseczek na każdą wylewamy łyżkę śmietany (można zrobić dekoracyjne kleksy). Na podsmażone pieczywo kładziemy usmażone główki szparagów, układamy na zupie i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze