Romans ten odnawiam tylko w sezonie wiosenno-letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś krem ze szparagów uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
1 wiązanka zielonych szparagów
zielona cześć pora
włoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)
Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy w 1 l wody aż do uzyskania bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm części i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będą miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem.
2.Następnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli (np. na garnku z zupą). Dodajemy do piany szczyptę chili. Krem ze szparagów rozlewamy na półmiski i dekorujemy pikantną pianką z białek. Smacznego!
Komentarze