zwykły krem ale mleko kokosowe nadaje mu niezwykle delikatnego smaku:)
60 min
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 5 marchewek
- mleko kokosowe
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sporo liści bazylii (np. tyle ile się zmieści do szklanki)
- cukier, sól, pieprz
- kilka łyżek oleju
Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, dodajemy cukier (2-3 łyżki). Czosnek i cebulę siekamy. Dodajemy do marchewki i dusimy aż marchew zmięknie. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, łączymy z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy przez 30 minut. Bazylię dodajemy do zupy i miksujemy na krem. Doprawiamy mlekiem kokosowym.
Komentarze