Krem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i aromatyczna zupa. Dzięki cytrynie i czosnkowi ma niesamowity aromat.

  • 60 min

Składniki:

  • pomidory w puszcze- 4 sztuki
    włoszczyzna
    ziele angielskie- 4 szt.
    liście laurowe- 3 szt.
    cytryna- 2 szt.
    czosnek- 3 ząbki
    oliwa z oliwek- 2 łyżki
    oregano- 6 płaskich łyżek
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę dokładnie obieramy i oczyszczamy. Przekładamy do garnka.
    Włoszczyznę zalewamy wodą (2 litry). Dodajemy ziele i liście. Gotujemy przez ok. 30 minut. Cytryny zaparzamy wrzątkiem. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Razem ze skórką podsmażmy na oliwie do czasu aż czosnek uwolni swój aromat. Pomidory rozdrabiamy. Włoszczyznę wyjmujemy. Dodajemy czosnek i skórkę. Dodajemy pomidory. Gotujemy przez ok. 15 minut. Blendujemy pomidory z wywarem. Doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Porady

w sezonie można użyć świeżych pomidorów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować