Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalać 1 litrem wody, zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem,cukrem oraz łyżką jogurtu. Na koniec dodać drobno posiekaną bazylię.
Porady
Z cukru można zrezygnować.
Zupę można podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
Pamiętajmy,żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki.
Komentarze