Krem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka zupka w sam raz dla osób na diecie i nie tylko

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 duża marchew
    - 2 listki laurowe
    - 4 ziarna ziela angielskiego
    - 1 kostka rosołowa (drobiowo-wołowa)
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - łyżka oliwy do smażenia
    - puszka pomidorów bez skórki
    - sól, pieprz
    - łyżka cukru
    - bazylia
    -1łyżka jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalać 1 litrem wody, zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem,cukrem oraz łyżką jogurtu. Na koniec dodać drobno posiekaną bazylię.

Porady

Z cukru można zrezygnować. Zupę można podawać z grzankami z ciemnego pieczywa. Pamiętajmy,żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować