Krem z papryki i pora

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Idealna zupa na chłodne popołudnia, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Bardzo pożywna i łatwa w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg czerwonej papryki ( ok. 5 sztuk)
    - 1 duży por
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 liście laurowe
    - 1 l bulionu (skorzystałam z kostki warzywnej)
    - 2 ziemniaki
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z papryki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni). Pieczemy przez około 30 minut.
  • 2. Po tym czasie paprykę zawijamy folią aluminiową, czekamy aż ostygnie i zdejmujemy skórkę.
  • 3. Pora i czosnek kroimy w mniejsze kawałeczki, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i oczyszczone z gniazd papryki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, następnie doprawiamy i miksujemy na gładką masę.
  • 4. Jako dodatek idealnie sprawdza się świeży chleb.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować