Idealna zupa na chłodne popołudnia, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Bardzo pożywna i łatwa w wykonaniu.
60 min
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki ( ok. 5 sztuk)
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 l bulionu (skorzystałam z kostki warzywnej)
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
Krem z papryki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni). Pieczemy przez około 30 minut.
2. Po tym czasie paprykę zawijamy folią aluminiową, czekamy aż ostygnie i zdejmujemy skórkę.
3.Pora i czosnek kroimy w mniejsze kawałeczki, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i oczyszczone z gniazd papryki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, następnie doprawiamy i miksujemy na gładką masę.
4.Jako dodatek idealnie sprawdza się świeży chleb.
Komentarze