Seitan z makaronem ryżowym

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Seitan czyli "chińskie mięso" bez mięsa, idealne dla wszystkich vege.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki na seitan (3-4 osoby):
    - 1 kg mąki pszennej
    - 0,5 litra zimnej wody

    Bulion:
    - 1 kostka warzywna
    - 2-3 łyżki sosu sojowego
    - 1 marchewka
    - 3 ząbki czosnku
    - słodka papryka
    - kolendra
    - sól

    Makaron:
    - 150 g makaronu ryżowego
    - 3 garści różyczek z kalafiora
    - 1 cebula
    - 4 łyżki czerwonej soczewicy
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - sok z 1/2 limonki
    - 1-2 łyżeczki miodu
    - imbir w proszku
    - 1-2 łyżeczki kurkumy
    - olej
    - sól
    - szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Seitan z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki i wody zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie musimy wypłukać skrobię poprzez zalewanie ciasta zimną wodą (umieszczonego w misce) i wyrabiania. Czynność tą powtarzamy do momentu zmiany koloru i konsystencji wody (z mlecznej na bardziej płynną i jasną ), zmniejszenia objętości ciasta ( z 1 kg zostanie nam około 300 g ) oraz zmiany koloru na lekko żółty. Gluten (bo właśnie to nam się wytworzyło ) dzielimy na 3 kule i gotujemy w dobrze doprawionym bulionie, ja wykorzystałam: kostkę warzywną, 2-3 łyżki sosu sojowego, jedna marchewka pokrojona w talarki, 3 ząbki czosnku, sól, słodką paprykę, kolędrę i wodę tak, aby pokrywała "mięso". Gotujemy przez 40 minut. Teraz nasz seitan możemy upiec lub usmażyć, w całości lub w kawałkach. Ja pokroiłam w paseczki, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.
  • 2. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy, zdejmujemy w ognia i czekamy 4 minuty. W tym czasie gotujemy soczewicę i kalafior al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, imbir i kurkumę. Całość mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliła, wrzucamy kalafior, soczewicę i wlewamy sos ( wymieszany sos sojowy, limonka, miód). Smażymy, następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, czekamy aż sos zgęstnieje, próbujemy i doprawiamy solą ewentualnie miodem.
    Podajemy ze szczypiorkiem i seitanem

Porady

Należy dobrze doprawić bulion.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować