Seitan z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki i wody zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie musimy wypłukać skrobię poprzez zalewanie ciasta zimną wodą (umieszczonego w misce) i wyrabiania. Czynność tą powtarzamy do momentu zmiany koloru i konsystencji wody (z mlecznej na bardziej płynną i jasną ), zmniejszenia objętości ciasta ( z 1 kg zostanie nam około 300 g ) oraz zmiany koloru na lekko żółty. Gluten (bo właśnie to nam się wytworzyło ) dzielimy na 3 kule i gotujemy w dobrze doprawionym bulionie, ja wykorzystałam: kostkę warzywną, 2-3 łyżki sosu sojowego, jedna marchewka pokrojona w talarki, 3 ząbki czosnku, sól, słodką paprykę, kolędrę i wodę tak, aby pokrywała "mięso". Gotujemy przez 40 minut. Teraz nasz seitan możemy upiec lub usmażyć, w całości lub w kawałkach. Ja pokroiłam w paseczki, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.
2.W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy, zdejmujemy w ognia i czekamy 4 minuty. W tym czasie gotujemy soczewicę i kalafior al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, imbir i kurkumę. Całość mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliła, wrzucamy kalafior, soczewicę i wlewamy sos ( wymieszany sos sojowy, limonka, miód). Smażymy, następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, czekamy aż sos zgęstnieje, próbujemy i doprawiamy solą ewentualnie miodem.
Podajemy ze szczypiorkiem i seitanem
Komentarze