Seitan z makaronem ryżowym

  • wyświetlono: 2246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Seitan czyli "chińskie mięso" bez mięsa, idealne dla wszystkich vege.

kmiecag
  • 90min

Składniki


Składniki na seitan (3-4 osoby):
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 litra zimnej wody

Bulion:
- 1 kostka warzywna
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka
- kolendra
- sól

Makaron:
- 150 g makaronu ryżowego
- 3 garści różyczek z kalafiora
- 1 cebula
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1-2 łyżeczki miodu
- imbir w proszku
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- olej
- sól
- szczypiorek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Seitan z makaronem ryżowym

  • 1. Z mąki i wody zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie musimy wypłukać skrobię poprzez zalewanie ciasta zimną wodą (umieszczonego w misce) i wyrabiania. Czynność tą powtarzamy do momentu zmiany koloru i konsystencji wody (z mlecznej na bardziej płynną i jasną ), zmniejszenia objętości ciasta ( z 1 kg zostanie nam około 300 g ) oraz zmiany koloru na lekko żółty. Gluten (bo właśnie to nam się wytworzyło ) dzielimy na 3 kule i gotujemy w dobrze doprawionym bulionie, ja wykorzystałam: kostkę warzywną, 2-3 łyżki sosu sojowego, jedna marchewka pokrojona w talarki, 3 ząbki czosnku, sól, słodką paprykę, kolędrę i wodę tak, aby pokrywała "mięso". Gotujemy przez 40 minut. Teraz nasz seitan możemy upiec lub usmażyć, w całości lub w kawałkach. Ja pokroiłam w paseczki, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.
  • 2. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy, zdejmujemy w ognia i czekamy 4 minuty. W tym czasie gotujemy soczewicę i kalafior al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, imbir i kurkumę. Całość mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliła, wrzucamy kalafior, soczewicę i wlewamy sos ( wymieszany sos sojowy, limonka, miód). Smażymy, następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, czekamy aż sos zgęstnieje, próbujemy i doprawiamy solą ewentualnie miodem.
    Podajemy ze szczypiorkiem i seitanem

Porady

Należy dobrze doprawić bulion.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawegetariańskiewegewegańskieorientalnevege
 

Komentarze

Podobne przepisy

Nadziewana cukinia z makaronem ryżowym

Dodane przez: sztajerka

Nadziewana cukinia z makaronem ryżowym

Jest uniwersalna, w zależności...

Smażony makaron ryżowy z warzywami

Dodane przez: KasiaKitek

Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem...

Danie express a mimo to sycące...

Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

Przepyszne, proste danie, pełne...

image-22aupo4

Dodane przez: anita176

Kurczak Kung Pao z makaronem ryżowym

Doskonałe, aromatyczne i bardzo...

tuńczyk z makaronem ryzowym i szpinakiem

Dodane przez: lidyia

Tuńczyk z makaronem ryżowym i szpinakiem

Smacznie, szybko i tanio.

Gulasz z piersi z makaronem ryżowym

Dodane przez: Henryka

Gulasz z piersi z makaronem ryżowym

Szybkie i smaczne danie