Krem z groszku z miętą i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, optymistyczny krem z groszku jest sycący, a zarazem zdrowy. Nikt sie nie oprze takiej zupie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mrożony groszek: 1 szklanka
    - mała cebula: 1 sztuka
    - ziemniak: 1 sztuka
    - mała pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.25 sztuki
    - bulion warzywny: 1 sztuka
    - mleczko kokosowego: 100 mililitrów
    - garść świeżej mięty: 1 sztuka
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - szynka parmeńska w plastrach: 2 plastry
    - świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z groszku z miętą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić obraną i posiekaną cebulę. Smażyć około 4 minuty, aż zmięknie. Dodać groszek, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaka, pietruszkę, seler oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Gotować ok. 7 minut, po czym dodać mleczko kokosowe, a po 3-4 minutach zdjąć z ognia i zmiksować i miętą. Doprawić do smaku sosem sojowym i czarnym pieprzem.
  • 3. Rozgrzać grill lub patelnię grillową, położyć szynkę i grillować ok. minuty aż stanie się chrupiąca. Połamać na kawałki i podawać z gorącą zupą-kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować