Sałatka z mango, mozzarellą i szynką parmeńską

4.49 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. To doskonały pomysł na kolacje lub nawet lekki obiad. Robię ja bardzo często. Wszystkie składniki rewelacyjnie ze sobą komponują i uzupełniają się wzajemnie. Sałatka cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko, dzięki słonecznej żółci mango :) Jest przy tym lekka. Idealna na letnie dni, ale nie tylko.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje:
    ok 80-100 g sałaty (u mnie mix z rukolą),
    1 średnie, dojrzałe mango,
    150 g mozzarelli (u mnie małe kulki),
    100 g szynki dojrzewającej (szynka serrano, szynka parmeńska czy szwarcwaldzka)
    kilka orzechów nerkowca,
    sos:
    2-3 łyżki oliwy,
    1 łyżka octu balsamicznego,
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    pieprz, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z mango, mozzarellą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę płuczemy. Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kulki mozzarelli odsączamy z wody. Szynkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat i resztę składników.
    Wszystko składniki na sosu mieszamy dokładnie i polewamy sałatę. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować