Krem z dyni ze śmietanką

4.47 (176 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proponuję przygotować smaczny i delikatny krem z dyni z ziemniakiem i śmietanką. Doprawiony świeżym imbirem, mieloną kurkumą i czosnkiem.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dyni (po obraniu)
    250 g ziemniaki
    25-30 g oliwy
    1 szt. cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    1,5 szklanki bulionu (warzywny lub mięsny)
    100 ml. śmietanki 30%
    sól, pieprz, słodka papryka w/g gustu

    pestki dyni
    grzanki
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynie i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.
    2. W garnku z grubym dnem podgrzać olej, podsmażyć cebule z czosnkiem przez 2-3 min. Dodać pokrojone dynie i ziemniaki, tarty imbir, słodką paprykę i kurkumę, wymieszać. Smażyć warzywa z przyprawami przez minutę. Zalać gorącym bulionem, tak aby przykryć warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 min., aż warzywa zmiękną. Jak zostanie za dużo wywaru to odlać. Warzywa zmiksować blenderem na puree. Wlać do zupy ciepłą śmietankę, wymieszać. Zagotować. Podawać z grzankami i prażonymi pestkami dyni.

Porady

Do kremu proponuję zrobić własnej roboty grzanki: chleb pokroić w kostkę, wyłożyć na gorącą patelnie. Jak chleb się podsuszy, polać odrobiną oleju, mieszać do czasu aż się podrumienią. Na koniec przyprawić czosnkiem, oregano i tymiankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować