Zupa krem z dyni z jabłkiem

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kremowa zupa z dyni z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzi się w jesienne chłodne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg dyni (pozbawionej skóry i pestek)
    2 łyżki masła
    2 średnie cebule
    1 łyżeczka cukru
    2 ząbki czosnku
    1 średnie czerwone jabłko
    1 łyżeczka imbiru
    1 1/2 łyżeczka curry
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól lub domowa jarzynka
    szczypta chili
    3 łyżki pestek z dyni
    2 łyżki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Dania główne Krem

Zupa krem z dyni z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wszystko razem smażyć, aż cebula równomiernie się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę dynię, 2/3 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę oraz przyprawy. Wszystko dusić na wolnym ogniu przez około 5 minut. Przełożyć do garnka, zalać około 1 1/2 l wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę zmiksować na aksamitne pure i ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jabłkiem pokrojonym w słupki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Owoce Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować