Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy na nich wywar.
Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy.
2.Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3.Miękkie warzywa wyławiamy z wywaru, pozostawiając jedną marchewkę a dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki.
Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu.
4.Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Porady
Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Komentarze