Ciasto drożdżowe z rabarbarem

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
    szklanka letniego mleka,
    jajko,
    40 g świeżych drożdży,
    100 g masła,
    3/4 szklanki cukru,
    opakowanie cukru waniliowego,
    800 g rabarbaru,
    łyżeczka cynamonu,
    Kruszonka:
    100 g mąki,
    50 g zimnego masła,
    50 g cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Do 100 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
    Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ścierką garnek z zaczynem z drożdży w ciepłe miejsce.
  • Rabarbar 2. Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar.
    Dokładnie myjemy i obieramy rabarbar a następnie kroimy w 1 cm paski.
    Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku.
    Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane).
    Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę.
  • Ciasto przed pieczeniem 4. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta.
    Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką.
  • Drożdżówka z rabarbarem 5. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować