Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 100 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ścierką garnek z zaczynem z drożdży w ciepłe miejsce.
2.Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar.
Dokładnie myjemy i obieramy rabarbar a następnie kroimy w 1 cm paski.
Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy.
3.Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku.
Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane).
Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę.
4.Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta.
Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką.
5.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut.
Komentarze