KREM Z SOCZEWICY CZERWONEJ

4.5 (142 ocen)

  • 35 min

Idealny na chłodniejsze dni.Świetnie rozgrzewa i syci … a przy okazji jest lekka i dietetyczna.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * czerwona soczewica – 1 szkl
    * duża marchew – 1 szt
    * cebula -1 szt
    * czosnek – 1 ząbek
    * seler – 0,5 szt
    * sól, pieprz, imbir, kurkuma, chili – do smaku
    * oliwa z oliwek -1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z soczewicy czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, przesmażamy, wrzucamy posiekany czosnek oraz kurkumę, chili i imbir.

    Dodajemy startą marchew oraz selera, zalewamy ok. 1 l wody i doprowadzamy do wrzenia.

    Wsypujemy soczewicę, solimy i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu.

    Po ugotowaniu blendujemy ( na gładko, albo tak jak ja – zostawiając kawałki warzyw ).

    Zajadamy gorące posypane świeżą pietruszką!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować