Krem z brokuła to bardzo smaczna i pyszna zupa. Pachnie czosnkiem i warzywami, w formie kremu smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj podałam ją z chipsami z selera, kleksem śmietany i posypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
400 g brokułów
4 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki masła
1.5 l bulionu
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
gęsta śmietana
CHIPSY :
1 seler
olej do głębokiego smażenia
sól, ostra papryka w proszku
Krem z brokuła z chipsami z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł rozdrobnić na różyczki, warzywa obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy całe warzywa i chwilkę podpiekamy. Następnie wlewamy bulion, przykrywamy garnek i gotujemy zupę około 25 minut.
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy ją do smaku.
2.W miedzy czasie przygotowujemy chipsy z selera.
Seler obieramy, następnie jeżeli jest duży przecinamy go na pół lub cztery części.
Każdą cześć szatkujemy na szatkownicy, na cienkie plasterki.
Kawałki selera pieczemy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu kiedy są jaśniutko brązowe, odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na talerz wyłożony papierem. Kiedy całkowicie wystygną posypujemy solą, papryką i przekładamy do miseczki.
3.Zupę lekko studzimy i blendujemy mikserem aż będzie gładka jak krem.
Krem nalewamy do salaterek, dodajemy po kleksie śmietany, posypujemy chipsami i kiełkami.
Smacznego.
Komentarze