Aksamitny krem z selera to ciekawy pomysł na rozgrzewający obiad w jesiennie dni. Pospolite warzywo to bogactwo witamin a także afrodyzjak. W mojej wersji podany z aromatycznymi, chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku.
Krem z selera i chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.
2.Ziemniaki, selera obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie zmiksować blenderem a następnie dodać śmietanę. Chwilę gotować.
3.Plastry boczku przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia i piec
w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zrumienienia.
4.Krem podawać z chipsami z boczku oraz grzankami (opcjonalnie).
Komentarze