Krem z selera i chipsami z boczku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Aksamitny krem z selera to ciekawy pomysł na rozgrzewający obiad w jesiennie dni. Pospolite warzywo to bogactwo witamin a także afrodyzjak. W mojej wersji podany z aromatycznymi, chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g selera (korzeń)
    1,5 litra bulionu drobiowego
    4 ziemniaki
    1 czerwona cebula
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki klarowanego masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    100ml śmietany kremówki
    150g wędzonego boczku w plastrach
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Chipsy

Krem z selera i chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f9v3xt 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.
  • image-17dl40r 2. Ziemniaki, selera obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie zmiksować blenderem a następnie dodać śmietanę. Chwilę gotować.
  • image-2bq1cdj 3. Plastry boczku przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia i piec
    w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zrumienienia.
  • image-28xh9hg 4. Krem podawać z chipsami z boczku oraz grzankami (opcjonalnie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować