Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi

0 (0 ocen)

Kremowa, delikatna i lekka zupa z białych szparagów z dodatkiem kukurydzianych klusek. Polecam, bo jest pyszna.

Składniki:



  • 1 pęczek białych szparagów
    1 łyżka masła
    1 cebula mniejsza
    1 ząbek czosnku
    2 szkl bulionu warzywnego
    1 szkl kremówki
    2 żółtka
    sól, pieprz do smaku
    Kluski kukurydziane
    1 szkl wody
    0,5 szkl kaszki kukurydzianej
    0,5 łyżeczki soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki ze szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu, wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować