Pomysł na ten przepis obudził mnie któregoś dnia w nocy. Zapisałam go sobie na kartce koło łóżka i wkrótce potem wypróbowałam. Od tego czasu zaczęłam wierzyć w nocne kulinarne inspiracje
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
KREM:
- awokado dojrzałe: 2 sztuki
- dojrzałe pomidory bez skóry: 2 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- bazylia świeża: 0.5 pęczka
- czosnek: 2 ząbki
- sos sojowy: 1 łyżka
KREWETKI:
- Duże krewetki królewskie: 10 sztuk
- chilli posiekane bez pestek: 0.5 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- pietruszka suszona lub świeża: 2 łyżki
- cytryna: 3 łyżki
DO DEKORACJI:
- Szczypiorek posiekany: 0.5 pęczka
- Mozzarela: 0.5 opakowania
- jogurt naturalny: 3 łyżki
- * wino czerwone: 0.33 szklanki
Krem z awokado z pomidorami i krewetkami chill pod mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki :Chilli siekamy na małe kawałeczki, bez pestek. Czosnek siekamy lub kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do krewetek, wraz z posiekaną lub suszoną pietruszką. Solimy, pieprzymy i dolewamy sok z cytryny. Zostawiamy na jakiś czas, żeby przeszło zapachem. Ja zostawiam na ok. 2h.
Krem: Na rozgrzaną patelnię kładę czosnek i zmniejszam ogień. Smażę kilka sekund, żeby nie stał się gorzki i dodaję posiekaną w małe kawałki cebul. Smażę , dopóki się nie zeszkli i nie stanie się miękka. Dokładam pokrojone na kawałkki pomidory bez skórki i chwilę smażę. Dodaję 1/3 szklainki wody lub wina i przykrywam. Czekam ok 15 min ,aż wszystko będzie miękkie. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem oraz można dodać swoje ulubione przyprawy (np. suszoną bazylię). Osobno, do innej miski, oddzielam awokado od skórki i widelcem robię miąższ z awokado (powinno być wystarczająco miękkie i dojrzałe, lecz nie czarne). Cebluę z pomidoram łączę z awokado, dodaję bazylię. Miksuję.
Gotuje na bardzo małym ogniu, żeby podać ciepły krem lub wkładam do lodówki, jeśli chcę go jako chłodnik.
Na patelnię układam czosnek i chilli z krewetek i po krótkim czasie dorzucam same krewetki. Smażę ok. 3 min z każdej strony (zależnie od wielkości ) Należy sprawdzać np. widelcem ,czy krewetki są miękkie w środku, ale też nie gumowate.
Na krem nakładam po kilka krewetek, jogurt,listki mozzarelli (ser się fajnie rozpuści na ciepłym) oraz szczypiorek lub bazylię
Komentarze