Doskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę.
15 min
Składniki:
2 szt awokado
200 g mrożonych krewetek koktajlowych
sok z cytryny
pół łyżki białego octu winnego
gałązki koperku
kapary
Sos : 1 łyżka majonezu
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
25 ml whisky
pół łyżeczki musztardy
sól
pieprz
Awokado z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko delikatnie wymieszałem.
Awokado przekroiłem na połówki, usunąłem pestki, miąższ mocno skropiłem sokiem z cytryny. Część miąższu ostrożnie wydrążyłem łyżeczką.
Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie odsączyłem na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem kawałki wydrążonego awokado, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Napełniłem sałatką awokado. Całość polałem sosem, udekorowałem kaparami i koperkiem.
Komentarze