Delikatna, pyszna kremowa zupa z warzyw z dodatkiem zielonego brokuła na kostkach rosołowych. Do serwowania ze śmietaną oraz grzankami.
30 min
Składniki:
1,5l wody
2 kostki rosołowe
1 średnia brokuł
2 pietruszki
3 marchewki
4 ziemniaki
1 mała por
sok z cytryny ( 1 stołowa łyżka)
2 łyżeczki vegety
3 liście laurowe
1 łyżeczka Maggi w płynie
pieprz
sól
120ml śmietany 12%
Składniki na grzanki:
3 kromki chleba
oliwa
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz
1.Warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i ziemniaki obrać i pokroić. Można to zrobić byle jak, ponieważ wszystkie składniki i tak zostaną zmiksowane. Brokuł podzielić na małe różyczki.
2.Nalać 1,5 litra wody do garnka, dodać 2 kostki rosołowe, liście laurowe. Wrzuć pokrojone warzywa i brokuł.
3.Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą ugotowane na półmiękko . Czas gotowania około 20 minut.
4.Na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, maggi, vegete. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera całą zupę miksujemy na jednolity krem.
5.Pokrój kromki chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy wymieszanej z bazylią dodaj pokrojony chleb. Smaż kilka minut dość często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę ostrej papryki i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż będą złociste i chrupiące.
6.Do kremu warzywnego dodaj śmietanę i wymieszaj.
Nalej zupę na talerz i posyp pietruszką i grzankami. Smacznego !
Dekoracja 1 łyżka śmietany i listek mięty.
Porady
Krem można też podawać z groszkiem ptysiowym.
Świeży brokuł można zastąpić mrożonym.
Komentarze