Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto

4.5 (176 ocen)

Pozornie prosta, ale jakże wytworna zupa. Doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na eleganckim przyjęciu. Delikatny smak kalafiora cudownie współgra z szynkowymi chipsami.

Składniki:

  • 60 g szynki prosciutto w cieniutkich plasterkach
    2 łyżka masła sklarowanego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    opakowanie 75 dag mrożonego kalafiora różyczki Hortex
    1 litr domowego bulionu z kurczaka i włoszczyzny + do ewentualnego rozrzedzenia
    60 ml śmietanki kremówki 30%
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    sól
    biały pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Szynki

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry szynki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni bez termo obiegu, 170 z termo obiegiem) i piec 15-20 minut aż stanie się chrupiąca.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
    Łodygi selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki.
    Na rozgrzane w rondlu masło wrzucić cebulę, czosnek i plasterki selera.
    Warzywa smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliły.
    Dodać kalafiora, smażyć aż się zacznie rozmrażać, zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać.
    Odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować albo przetrzeć przez sito.
    Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć jeszcze bulionem.
    Dodać kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Ponownie mocno zagrzać.
    Krem podawać z szynkowymi chipsami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować