Aromatyczna i sycąca zupa brokułowa. To pomysł na szybki i poprawiając humor obiad.
10 min
Składniki:
- 2 i ½ litra bulionu warzywnego (ja przyznaję użyłam kostki warzywnej rozpuszczonej w wodzie.
- Brokuł (ja użyłam 1 opakowanie mrożonego)
- Ok. 4- 5 średnich marchewek
- Jedna duża cebula
- 2 duże ziemniaki
-Serek topiony gouda lub edamski (jedno opakowanie)
- Śmietana 12 lub 18% (jedno małe opakowanie)
- Sól
- Pieprz mielony
- Płaska łyżka pieprzu ziarnistego
- ok. 4 liście laurowe
- Ziele angielskie (ok. 8 ziaren)
- Czosnek (ok. 3 ząbków
- Sok z ½ cytryny
- Łyżeczka majeranku
- Natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej)
Krem brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj:
Warzywa, marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój. Możesz to zrobić byle jak, wszystkie składniki i tak zostaną zmiksowane.
Nalej 2 i ½ litra bulionu do garnka. Ja wlałam po prostu wodę i dodałam kostkę warzywną.
Wrzuć pokrojone warzywa oraz brokuł. Jeśli użyty przez ciebie brokuł jest świeży – wcześniej umyj go i podziel na małe różyczki. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
2.Gotuj:
Zupę do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie i nie przejmuj się jeśli brokuł ci się rozgotuje. Czas gotowania ok. 25 min.
3.W miedzy czasie:
Przygotuj grzanki. Pokrój kromki chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojony chleb. Smaż kilka minut dość często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę ostrej papryki i łyżeczkę majeranku, wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż będą chrupiące i złote.
4.Dodaj:
Na koniec gotowania dodaj starte ząbki czosnku i łyżkę majeranku do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Zdejmij zupę z ognia.
5.Zmiksuj:
Za pomocą blendera całą zupę, wrzucając do niej wcześniej serek topiony i wciskając sok z połówki cytryny.
6.Na koniec:
Dodaj do garnka śmietanę i wymieszaj. Nalej zupę na talerze posyp pietruszką i grzankami.
Smacznego !
Porady
Krem podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania tej zupy możne być użyte świeży lub mrożony brokuł.
Komentarze