krem brokułowy

4.5 (149 ocen)

  • 10 min

Aromatyczna i sycąca zupa brokułowa. To pomysł na szybki i poprawiając humor obiad.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 i ½ litra bulionu warzywnego (ja przyznaję użyłam kostki warzywnej rozpuszczonej w wodzie.
    - Brokuł (ja użyłam 1 opakowanie mrożonego)
    - Ok. 4- 5 średnich marchewek
    - Jedna duża cebula
    - 2 duże ziemniaki
    -Serek topiony gouda lub edamski (jedno opakowanie)
    - Śmietana 12 lub 18% (jedno małe opakowanie)
    - Sól
    - Pieprz mielony
    - Płaska łyżka pieprzu ziarnistego
    - ok. 4 liście laurowe
    - Ziele angielskie (ok. 8 ziaren)
    - Czosnek (ok. 3 ząbków
    - Sok z ½ cytryny
    - Łyżeczka majeranku
    - Natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj:
    Warzywa, marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój. Możesz to zrobić byle jak, wszystkie składniki i tak zostaną zmiksowane.
    Nalej 2 i ½ litra bulionu do garnka. Ja wlałam po prostu wodę i dodałam kostkę warzywną.
    Wrzuć pokrojone warzywa oraz brokuł. Jeśli użyty przez ciebie brokuł jest świeży – wcześniej umyj go i podziel na małe różyczki. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
  • 2. Gotuj:
    Zupę do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie i nie przejmuj się jeśli brokuł ci się rozgotuje. Czas gotowania ok. 25 min.
  • 3. W miedzy czasie:
    Przygotuj grzanki. Pokrój kromki chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojony chleb. Smaż kilka minut dość często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę ostrej papryki i łyżeczkę majeranku, wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż będą chrupiące i złote.
  • 4. Dodaj:
    Na koniec gotowania dodaj starte ząbki czosnku i łyżkę majeranku do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Zdejmij zupę z ognia.
  • 5. Zmiksuj:
    Za pomocą blendera całą zupę, wrzucając do niej wcześniej serek topiony i wciskając sok z połówki cytryny.
  • 6. Na koniec:
    Dodaj do garnka śmietanę i wymieszaj. Nalej zupę na talerze posyp pietruszką i grzankami.
    Smacznego !

Porady

Krem podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania tej zupy możne być użyte świeży lub mrożony brokuł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować