risotto z warzywami

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Zwykły ryż może być niezwykły, wystarczy przygotować go na wzór tradycyjnego włoskiego risotto.

  • 20 min

Składniki:

  • Ryż – 1 szklanka
    Białe wino – 250 ml
    Bulion warzywny – przyznam że nie wiem ile go użyłam, dolewałam bowiem stopniowo, szacuję że było to około 2, może 3 szklanek.
    Marchewka, użyłam mrożonej – około ½ szklanki
    Groszek zielony, użyłam mrożonego – około 1 szklanki
    Kalafior
    Masło – 2 łyżki
    Cebula – 1 sztuka
    Olej do smażenia
    Sól
    Pieprz
    Liście laurowe – 4 sztuki
    Ziele angielskie – 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj bulion warzywny. Przyznam się że poszłam na łatwiznę i wspomogłam się kostką. Do garnka wlałam około 1,5 – 2 litry wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, kostkę warzywną, doprowadziałam do wrzenia i wrzuciłam kalafior. Gdy kalafior stał się miękki wyjęłam go z bulionu łyżką cedzakową. Do bulionu, który cały czas się gotował wrzuciłam mrożony groszek i marchewkę, gotowałam chwilę i wyjęłam je łyżką cedzakową z bulionu. Ty możesz przygotować swój bulion w dowolny, ulubiony przez Cienie sposób.
    2. Pokrój drobno cebulę, zeszklij na patelni na oleju. Na patelnię dodaj ryż i smaż kilka minut cały czas mieszając. Mieszanie to bardzo istotna czynność podczas przygotowywania risotto i nie wolno o niej zapominać. Gdy ryż wchłonie płyn dolewaj przygotowany wcześniej gorący bulion. Ja dolewałam go po około 1 chochelce do zupy. Cały czas mieszaj ryż i w miarę jak chłonie bulion dolewaj jego kolejne porcje, do momentu aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien być oblepiony powstałym podczas gotowania sosem. Nie powinien być rozgotowany w środku.
    3. Pod koniec do ryżu dodaj 2 łyżki masła i ugotowane wcześnie warzywa.
    4. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem
    5. Smacznego!

Porady

Takie risotto jak dla mnie nie musi zawierać żadnych innych dodatków i już sam ryż jest smacznym daniem. Można go wzbogacić dodając tarty parmezan, dowolne warzywa, smażonego lub grillowanego kurczaka, krewetki i co tam tylko przyjdzie Ci do głowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować