Pyszne kotlety z łososiem, smak uzupełniły delikatne warzywa: marchew i kalarepka, dorzuciłam też cebulkę i szczypiorek. Serdecznie polecam taką wersję :)
40 min
Składniki:
100 g. wędzonego łososia
3 niewielkie marchewki
1 małą kalarepa
1 cebula
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka domowej prażonej cebulki
1 jajko
5 łyżek otrębów owsianych
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
otręby owsiane do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z warzyw i wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki i kalarepę gotuję w lekko osolonej wodzie, prawie do miękkości po czym obieram i ścieram na grubej tarce. W misce mieszam posiekany szczypiorek, podsmażoną lekko cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulkę prażoną i pokrojonego na małe kawałki łososia. Dodaję starte warzywa, jajko i otręby, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Mieszam, by składniki się połączyły. Z masy formuję 4 kotlety, panieruję je w otrębach i smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano w obu stron.
Komentarze