To smaczny zamiennik kotletów mięsnych. Kotlety są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne. Idealne z ulubioną surówką.
Kotlety z kapusty i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę.
Kapustę drobno posiekać, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15minut. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na złoto na oleju, dodać ugotowaną, odciśnięto z wody kapustę i mieszając, chwilę smażyć razem.
Połączyć podsmażoną cebulę z kapustą i masą ziemniaczaną, wbić 2 jajka i żółtko, wymieszać i dosypać tyle mąki, żeby masa dała się formować. Przyprawić jarzynką, majerankiem, solą i pieprzem.
Formować niewielkie kotleciki i panierować je w pozostałym białku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i udekorować kleksem śmietany.
Komentarze