Kotlety z kapusty i ziemniaków

4.5 (163 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To smaczny zamiennik kotletów mięsnych. Kotlety są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne. Idealne z ulubioną surówką.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 80dag ziemniaków
    25dag kiszonej kapusty
    2 cebule
    3 jajka
    4-5 łyżek mąki pszennej
    Jarzynka – typu vegeta
    Majeranek
    Pieprz, sól
    Bułka tarta
    Olej
    Gęsta śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kapusty i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę.
    Kapustę drobno posiekać, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15minut. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na złoto na oleju, dodać ugotowaną, odciśnięto z wody kapustę i mieszając, chwilę smażyć razem.
    Połączyć podsmażoną cebulę z kapustą i masą ziemniaczaną, wbić 2 jajka i żółtko, wymieszać i dosypać tyle mąki, żeby masa dała się formować. Przyprawić jarzynką, majerankiem, solą i pieprzem.
    Formować niewielkie kotleciki i panierować je w pozostałym białku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i udekorować kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować