Kotlety z kalafiora marchewki i ziemniaków

4.49 (164 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te kotleciki są tak pyszne, że oddałabym za nie najbardziej wykwintne danie mięsne. Spróbujcie i oceńcie sami:)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 gram kalafiora
    300 gram ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego
    100 gram marchewki
    1 cebula (150 gram)
    2 jajka
    2 łyżki koperku zielonego
    2 łyżki czubate mąki pszennej
    2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
    2 łyżki czubate kaszy manny
    7 czubatych łyżek bułki tartej
    przyprawy:
    sól, jarzynka, pieprz kolorowy z młynka
    czosnek granulowany
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kalafiora marchewki i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i różyczki kalafiora ugotować, rozdrobnić. Gdy gotuję kalafior zawsze dodaję po łyżeczce cukru, soli i masła.
    Ziemniaki, posiekaną cebulę i jajka zmiksować podręcznym blenderem. Dodać marchew, kalafior i ponownie zmiksować. Dodać obie mąki, kaszę i bułkę tartą, doprawić do smaku. Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i zrumienić na rozgrzanym oleju. Tuż przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 minut. Podać np. z sosem grzybowym.
    Uwagi:
    Dla urozmaicenia do masy można dodać trochę startego sera żółtego. Kotleciki są przepyszne, idealne dla Wegetarian.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować