Ruskie kotlety

4.5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Co by od mięsa trochę odpocząć, polecam ruskie kotleciki na obiad niedzielny

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g ziemniaków
    - 150 g twarogu chudego
    - 1 jajo
    - 40 g cebuli
    - koperek
    - tłuszcz do smażenia
    - łyżeczka mąki kukurydzianej

    Opcjonalnie panierka:
    - 1 jajo
    - bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Ruskie kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia)
    2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Cebulę szklimy i ostygniętą dajemy do reszty. Tłuczemy wszystko ponownie.
    3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie.
    4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą (ja tak zrobiłam, a mąkę sypałam przez sitko tak jak cukier puder) lub obtaczacie kotlety w typowej panierce i smażymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować