Trochę inne niż tradycyjne kotlety mielone ale również bardzo smaczne.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
25 dag. mięsa mielonego
2 garście sparzonej i odciśniętej z wody pokrzywy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 duże szczypty tymianku
kilka łyżek wody
olej do smażenia
Kotlety mielone z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywę myjemy i wkładamy do miski, wlewamy gorącą wodę, odstawiamy na kilka minut, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Pokrzywę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki ( oprócz wody ) i dokładnie mieszamy, jeśli masa jest mało kleista dolewamy kilka łyżek wody. Formujemy zgrabne kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociękły z tłuszczu.
Komentarze