Maj i czerwiec to sezon kiedy pokrzywa najbardziej nadaje sie do wykorzystania w kuchni, dlatego postanowilam to wykorzystac i "skombinować" coś z pokrzywą:)
60 min
Składniki:
Składniki na 8 kotletów
300 g mięsa mielonego z łopatki
mała kajzerka
1 jajko
2 ząbki czosnku
3 małe cebulki
15 młodych wierzchołków z pokrzyw (musi być spory bukiet)
4 połówki suszonych pomidorów
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki sezamu
sól
pieprz
przyprawa do cevapcici
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
olej do smażenia
Wiosenne mielone z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:pokrzywy dokładnie umyć, listki obrać i zblendować wraz z pomidorami.Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju.
2.Do zeszklonej dodać pokrzywy z pomidorami, podlać połową szklanki wodyi dusić aż cała woda wyparuje. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, jogurt, sól, pieprz i gałkę. Poddusić jeszcze chwilkę i zostawić do ostygnięcia.
3.Pozostałą cebulę pokroić, dodać jajko, i namoczoną w wodzie kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do cevapcici i posiekaną natką. Wyrobić mięso, podzielić na 8 części.
4.Ostygnięty farsz dzielimy na 8 części. Każdą część mięsa rozpłaszczyć na dłoni, położyć na niego farsz i bardzo szczelnie okleić mięsem.
5.Wymieszać razem bułkę tartą, mąkę i sezam. Kotlety panierować i smażyć z obu stron na złoto. Smacznego!
Komentarze