400 g mięsa mielonego z łopatki
jedna średnia cukinia
jajko i 2 żółtka
kajzerka
mleko
gałka muszkatołowa
majeranek
sól ,pieprz
Sos:
2 duże cebule
łyżka masła
łyżka mąki
liść laurowy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
sok z 1/2 cytryny
200 ml bulionu warzywnego
Kotlety mielone w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos:
Mąkę zasmażyłem z masłem ,dodałem posiekaną cebulę ,dusiłem i rozprowadziłem bulionem ,dodałem sok z cytryny i cukier. Zredukowałem do ulubionej gęstości.
Komentarze