Kotlety mielone w sosie cebulowym

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

"Sezonowe" kotlety z pysznym dodatkiem.

  • 30 min

Składniki:


  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
    jedna średnia cukinia
    jajko i 2 żółtka
    kajzerka
    mleko
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    sól ,pieprz
    Sos:
    2 duże cebule
    łyżka masła
    łyżka mąki
    liść laurowy
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
    sok z 1/2 cytryny
    200 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Sos:
    Mąkę zasmażyłem z masłem ,dodałem posiekaną cebulę ,dusiłem i rozprowadziłem bulionem ,dodałem sok z cytryny i cukier. Zredukowałem do ulubionej gęstości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować