Wspaniałe, soczyste i chrupiące z wierzchu kotlety mielone z dodatkiem pieczarki konserwowej. Prosty obiad, a jaki smaczny.
40 min
Składniki:
Na około 13 dużych kotletów:
-1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg filetu z piersi kurczaka
-ok 30 marynowanych pieczarek
-2 jaja
-2 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
-1 łyżka papryki słodkiej mielonej
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Kotlety mielone drobiowo-wieprzowe z pieczarką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z żył i błon, kroimy w kostkę i mielimy.
2.Dodajemy jaja, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej, zagniatamy jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy w dłoni, po środku układamy po 2 pieczarki.
3.Zagniatamy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
4.Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano po 6-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Komentarze