Kotlety mielone

4.22 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Smak dzieciństwa:)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsa mieszanego: z łopatki i szynki
    3 czerstwe bułki kajzerki
    2 jaja
    pieprz i sól do smaku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki suszonego majeranku
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.22 (9 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki i szynki dokładnie myjemy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone mięso przekładamy do dużej miski. Bułki kajzerki zalewamy ciepłą wodą. Gdy bułka nasiąknie, odciskamy ją i dodajemy do miski z mięsem. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja, wsypujemy suszony majeranek i wyrabiamy. Składniki muszą się dobrze ze sobą połączyć, tworząc jednolitą masę. Następnie formujemy kotlety niedużej wielkości, dłonie moczymy w oleju, po czym kotlety kulgamy w dłoniach aby olej pozostał na nich. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować