Kotlety jajeczne z pieczarkami i marchewką, do tego sos z ogórków kiszonych - przepyszna kompozycja smaków. Polecam!
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 14 kotlecików)
Składniki na kotleciki:
5 jajek ugotowanych na twardo + jedno surowe,
40 dag pieczarek,
mała marchewka,
mała cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
ostra papryka,
6 łyżek bułki tartej + do panierowania.
Składniki na sos:
4 większe ogórki kiszone,
mała cebula,
2 łyżki masła,
około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki),
2 łyżki mascarpone,
odrobina mleka,
łyżka mąki,
pieprz.
Dodatkowo:
natka pietruszki.
Kotlety jajeczne z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Kotlety polewam przygotowanym sosem, obficie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Komentarze