Mąż kupił schab, a ponieważ to mięso na takie zwykłe schabowe jest trochę oklepane i nie zawsze miękkie i soczyste, zajrzałam do lodówki i znalazłam sposób, aby je podrasować.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 dobrze rozklepane płaty schabu na kotlety
6 frankfurterek
do mięsa : sól, pieprz mielony
2 małe jajka do panierowania
bułka tarta swoja z bułek, nie chleba jakie są w sprzedaży
smalec do smażenia
dodatkowo do kotleta:
młode ziemniaczki z koperkiem i masłem, ogóreczek małosolny
Kotlet schabowy mniej oklepany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić dość cienko, tak na pół centymetra, posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w jajkach i bułce tartej z obu stron.
Po chwili przyklepać panierkę z jednej jakby wewnętrznej strony, na jednej połówce ułożyć po 3 krótkie frankfurterki , przykryć drugą połówką kotleta, docisnąć i wyrównać brzegi.
Smażyć na rozgrzanym smalcu tylko na samym początku, zaraz zmniejszyć do minimum, dalej smażyć pod przykryciem. Kotlet jest dość gruby i pomału mięso musi się ściąć, trochę inaczej niż przy zwykłym schabowym.
Polecam, smaczny, soczysty i mięciutki.
Komentarze