Kotlet schabowy mniej oklepany

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Mąż kupił schab, a ponieważ to mięso na takie zwykłe schabowe jest trochę oklepane i nie zawsze miękkie i soczyste, zajrzałam do lodówki i znalazłam sposób, aby je podrasować.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 dobrze rozklepane płaty schabu na kotlety
    6 frankfurterek
    do mięsa : sól, pieprz mielony
    2 małe jajka do panierowania
    bułka tarta swoja z bułek, nie chleba jakie są w sprzedaży
    smalec do smażenia
    dodatkowo do kotleta:
    młode ziemniaczki z koperkiem i masłem, ogóreczek małosolny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Kotlet schabowy mniej oklepany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbić dość cienko, tak na pół centymetra, posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w jajkach i bułce tartej z obu stron.
    Po chwili przyklepać panierkę z jednej jakby wewnętrznej strony, na jednej połówce ułożyć po 3 krótkie frankfurterki , przykryć drugą połówką kotleta, docisnąć i wyrównać brzegi.
    Smażyć na rozgrzanym smalcu tylko na samym początku, zaraz zmniejszyć do minimum, dalej smażyć pod przykryciem. Kotlet jest dość gruby i pomału mięso musi się ściąć, trochę inaczej niż przy zwykłym schabowym.
    Polecam, smaczny, soczysty i mięciutki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

3.33 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotlet schabowy

To może cię zainteresować