Kotlet po staropolsku

  • wyświetlono: 1790 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis mam od prababci, która była kucharką. Kotlety uwielbia moja rodzinka, szczególnie 3-letni synek Łukaszek.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Monika Monica, Kraków
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● kostka masła
● 2 podwójne filety z kurczaka
● bułka tarta
● mąka
● olej
● 2 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlet po staropolsku

  • 1. Filety z kurczaka siekamy
    lub mielimy. Mięso solimy.
    Nabieramy dłonią trochę
    mięsa i do środka wsypujemy
    odrobinę bułki tartej,
    wkładamy kawałeczek zimnego
    masła i formujemy
    z mięsa małe stożki (mają
    być długie i z obu stron zakończone
    w szpic).
  • 2. Kotleciki panierujemy najpierw
    w mące, później w rozkłóconym
    jajku, a następnie
    w bułce tartej. Można je panierować
    dwa razy, wtedy
    będą smaczniejsze. Na patelni
    mocno rozgrzewamy
    olej i smażymy kotleciki po
    3 minuty z każdej strony.
PP_09-2008

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcifilet z kurczaka

Komentarze

Podobne przepisy

filet z kurczaka po staropolsku

Dodane przez: lucyna19

filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami)

Moje niedzielne danie obiadowe.

kotlet po hawajsku z ananasem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kotlet po hawajsku z ananasem

Takie kotlety bardzo szybko znikają...

Kotlet po kowalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kotlet po kowalsku

Kotlety po kowalsku , soczyste...

Zrazy po staropolsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Zrazy po staropolsku

Obecnie nie pracuję. Zajmuję się...

Kotlet po prowansalsku

Dodane przez: MonikaW

Kotlet po prowansalsku

Kotlet po prowansalsku, świetnie...

Kotlet smarujemy musztardą z obu stron.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kotlet schabowy po chłopsku

Kotlet ma inny smak nie da się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE