Kotlet po staropolsku

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis mam od prababci, która była kucharką. Kotlety uwielbia moja rodzinka, szczególnie 3-letni synek Łukaszek.

Składniki:

  • ● kostka masła
    ● 2 podwójne filety z kurczaka
    ● bułka tarta
    ● mąka
    ● olej
    ● 2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka siekamy
    lub mielimy. Mięso solimy.
    Nabieramy dłonią trochę
    mięsa i do środka wsypujemy
    odrobinę bułki tartej,
    wkładamy kawałeczek zimnego
    masła i formujemy
    z mięsa małe stożki (mają
    być długie i z obu stron zakończone
    w szpic).
  • 2. Kotleciki panierujemy najpierw
    w mące, później w rozkłóconym
    jajku, a następnie
    w bułce tartej. Można je panierować
    dwa razy, wtedy
    będą smaczniejsze. Na patelni
    mocno rozgrzewamy
    olej i smażymy kotleciki po
    3 minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować