Idealne danie dla wegetarian lub na postne piątki. W towarzystwie ziemniaków, mizerii i sosu pieczarkowego będą stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Soczewica jest bogata w białko, więc sprawdzi się też jako posiłek dla sportowców.
30 min
Składniki:
1 puszka brązowej soczewicy;
1 cebula;
1 nieduża marchewka;
1 jajko;
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
bułka tarta do panierowania kotlecików;
przyprawa do mięsa;
olej do smażenia.
Kotleciki z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę odlewamy z zalewy i rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę;
2.Cebulkę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złocisty kolor.
3.Do cebulki dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i dusimy do miękkości.
4.Dodajemy warzywa do soczewicowej masy, doprawiamy według uznania, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy tak, by składniki się ze sobą połączyły.
5.Formujemy lekko spłaszczone, okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony.
6.Podajemy z dowolnymi dodatkami, idealnie sprawdzą się ziemniaki z sosem lub warzywami gotowane na parze z sosem jogurtowym.
Komentarze