Kotleciki gryczane z serem i sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne kotleciki bez mięsa – z serem i kaszą gryczaną. Podane z sosem grzybowym są super daniem obiadowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 20 małych sztuk:
    1,5 kaszy gryczanej
    40 dag białego sera półtłustego
    2 średnie jajka
    1 mała cebula
    1 łyżeczka masła
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Mąka do obtoczenia kotlecików
    Sos:
    1 szklanka ugotowanych grzybów leśnych, różnych
    1 cebula
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka gęstej śmietany
    Mąka do zagęszczenia sosu
    1 łyżeczka suszonego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kotleciki gryczane z serem i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, osączyć. Przełożyć do miski wraz z serem, jajkami, solą i pieprzem do smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do masy serowo gryczanej. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować wilgotną dłonią małe kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na rumiany kolor z dwóch stron.
    Grzyby pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę zeszklić na łyżce masła, dodać do grzybów, zalać gotowaną wodą, gotować około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić mąką, gotować 2-3 minuty. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia.
    Kotleciki podawać gorące z sosem grzybowym.

Porady

1. do kotlecików można dodać świeży szczypiorek zamiast cebuli. 2.sos można przygotować z pieczarek zamiast grzybowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować