Kotleciki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka po oczyszczeniu pokroić w drobniutką kosteczkę, przyprawić jarzynką lub solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.Przykryć i odstawić w chłód na 30 minut.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju z masłem, dodać starte na grubych oczkach pieczarki, podsmażyć i dodać papryki również starte na grubych oczkach.
Przesmażyć i doprawić przyprawą uniwersalną, oraz odrobiną pieprzu.
Przełożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
3 jajka roztrzepać mątewką z majonezem, serem, mąką ziemniaczaną, dodać kaszę,i szczypiorek.
Połączyć mięso, pieczarki z cebulą i papryką, dodać masę jajeczną, mąkę pszenną i zagęścić ew jeszcze bułką tartą.
Wymieszać i doprawić do smaku jarzynką, pieprzem , szczyptą gałki i ziela angielskiego.
Masę schłodzić przez 2 godziny i smażyć na rumiano.
Komentarze