Puszyste kotleciki drobiowe

5 (148 ocen)

Ten sposób na niestandardowe podanie filetów z kurczaka przypadnie do gustu wszystkim, którym znudziły się tradycyjne kotlety :)

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    1 duża cebula
    3 czubate łyżki majonezu
    łyżeczka maggi
    Vegeta, sól i pieprz do smaku
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Puszyste kotleciki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawione mięso z cebulą i majonezem 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do mięsa. Następnie dodajemy 3 łyżki majonezu, łyżeczkę maggi, przyprawiamy solą, pieprzem i Vegetą do smaku i starannie mieszamy. Całość odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Po wyjęciu mięsa z lodówki dodajemy do niego 3 żółtka oraz mąkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsną masą.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką, formując nieduże kotleciki i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.

Porady

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować