REKLAMA

Puszyste kotleciki drobiowe

wyświetlono: 10565 | dodany do książki kucharskiej: 19 | polecenia: 2

Ten sposób na niestandardowe podanie filetów z kurczaka przypadnie do gustu wszystkim, którym znudziły się tradycyjne kotlety :)

opublikowany: 24.07.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    1 duża cebula
    3 czubate łyżki majonezu
    łyżeczka maggi
    Vegeta, sól i pieprz do smaku
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
Ocena:

(średnia 5 z 148 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Przyprawione mięso z cebulą i majonezem 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do mięsa. Następnie dodajemy 3 łyżki majonezu, łyżeczkę maggi, przyprawiamy solą, pieprzem i Vegetą do smaku i starannie mieszamy. Całość odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Po wyjęciu mięsa z lodówki dodajemy do niego 3 żółtka oraz mąkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsną masą.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką, formując nieduże kotleciki i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.

Porady

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Pyszne!! :) Dodane przez: Misiaczek53
pychotka :) Dodane przez: Benjaminka26


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Puszyste kotleciki drobiowe

Wyjątkowo delikatny

kategoria: Dania główne kotlety opublikowany: 14.01.2013 | wyświetlono: 1429 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE