Puszyste kotleciki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do mięsa. Następnie dodajemy 3 łyżki majonezu, łyżeczkę maggi, przyprawiamy solą, pieprzem i Vegetą do smaku i starannie mieszamy. Całość odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
2.Oddzielamy żółtka od białek. Po wyjęciu mięsa z lodówki dodajemy do niego 3 żółtka oraz mąkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsną masą.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką, formując nieduże kotleciki i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.
Porady
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej mąki.
Komentarze