Babeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te drożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką,. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty

  • 60 min

Składniki:

  • • 300 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki cukru
    • 150 ml mleka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka masła
    Rozczyn drożdżowy
    • 20 g drożdży
    • 2 łyżki mleka
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn drożdżowy
    • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Ciasto drożdżowe
    • Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut.
    • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    • Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części.
    • Mnie wyszło 6 babeczek w formie silikonowej i 8 małych bułeczek. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    • Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 180 st.C i piec 15 minut.

Porady

Użyłam formy silikonowej na 6 sztuk. Można również użyć metalowych foremek na babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować