Kostka serowo-jabłkowa na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Piec każdą z osobna na złoty kolor w 180 stopniach.
2.Masa jabłkowa:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka jeśli jabłka mają mało soku to podlać niewielką ilością wody i uprażyć. Pod koniec wsypać suche galaretki i cukier mieszać do ich rozpuszczenia. Gorącą masę przelać na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. Poczekać aż jabłka całkowicie stężeją.
3.Sernik gotowany:Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 – 5 minut, nie przerywając mieszania. Gorącą masą zalać ciasto. Ostudzić.
4.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodawać po łyżce serki mieszając na wolnych obrotach. Do gotowej masy wlać zimną żelatynę, krótko zmiksować, wyłożyć na zimną masę serową. Wstawić do lodówki.
Komentarze