Kostka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię.
2.2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka dodajemy 2 łyżki wody i prażymy na wolnym ogniu około 10 minut , pod sam koniec dodajemy cukier. . Do masy jabłkowej dodajemy galaretki i odstawiamy do stężenia.
3.Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową i chłodzimy w lodówce. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Do dobrze schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej śmietany. Do masy dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Chłodzimy w lodówce. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier, kakao i wylewamy na stężałą masę śmietanową.
Komentarze