Uwielbiam połączenie jabłek z delikatną masą śmietanową

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    2 galaretki agrestowe

    Masa śmietanowa:
    2 śnieżki
    szklanka mleka
    galaretka cytrynowa

    Polewa:
    3 łyżeczka margaryny
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Kostka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mg87qg 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię.
  • image-1n6xc3s 2. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka dodajemy 2 łyżki wody i prażymy na wolnym ogniu około 10 minut , pod sam koniec dodajemy cukier. . Do masy jabłkowej dodajemy galaretki i odstawiamy do stężenia.
  • image-1uy580l 3. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową i chłodzimy w lodówce. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Do dobrze schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej śmietany. Do masy dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Chłodzimy w lodówce. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier, kakao i wylewamy na stężałą masę śmietanową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować